Pyszna i Zdrowa Szarlotka bez Laktozy i Cukru

Kto powiedział, że Szarlotka nie może być zdrowa? Wszystko jest kwestią składników, jakich użyjesz w przepisie. To proste i łatwe do przygotowania ciasto, a co najważniejsze jest po prostu smaczne.

Składniki:

  • mąka żytnia / ryżowa / orkiszowa 100 gram
  • 70 gram drobno posiekanych orzechów włoskich
  • opcjonalnie 50 gram płatków migdałowych
  • 50 gram mąki owsianej
  • 4 łyżki ksylitolu bądź erytrolu
  • 50 gram oleju kokosowego
  • 30 gram masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • jabłka 2 kg
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wsypujemy do miski wybrane mąki, orzechy, migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy ksylitol, posiekane masło i olej kokosowy w płynnej postaci. Rozcieramy aż do momentu, gdy powstanie jednolita masa. Lepimy wszystko w jedną całość (kulkę) i chowamy do lodówki, aby ciasto bardziej się ubiło.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Obrane i pocięte na ćwiartki (bez ogryzków) wkładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 minut, co minutę mieszając, aż zmiękną i wypuszczą delikatnie pierwsze soki. Dorzucamy cynamon, opcjonalnie łyżkę miodu.

Lepimy w foremce o średnicy 24 cm spód ciasta. Chwilę po ostygnięciu jabłek, układamy je na wierzch. Drugą część ciasta mieszamy z wiórkami kokosowymi, rozdrabniamy i układamy na jabłka, tak aby przykryć ich powierzchnię. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez około 30- 40 minut.

Wyciągamy szarlotkę, której wierzch możemy ozdobić płatkami migdałowymi lub cukrem kokosowym.

Smacznego :)

Zobacz również: 6 powodów, przez które nie możesz schudnąć z brzucha

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Gorąca woda – najtańszy lek świata Domowe pralinki Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? 4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie Właściwości maślanki