Pyszna i Zdrowa Szarlotka bez Laktozy i Cukru

Kto powiedział, że Szarlotka nie może być zdrowa? Wszystko jest kwestią składników, jakich użyjesz w przepisie. To proste i łatwe do przygotowania ciasto, a co najważniejsze jest po prostu smaczne.

Składniki:

  • mąka żytnia / ryżowa / orkiszowa 100 gram
  • 70 gram drobno posiekanych orzechów włoskich
  • opcjonalnie 50 gram płatków migdałowych
  • 50 gram mąki owsianej
  • 4 łyżki ksylitolu bądź erytrolu
  • 50 gram oleju kokosowego
  • 30 gram masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • jabłka 2 kg
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wsypujemy do miski wybrane mąki, orzechy, migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy ksylitol, posiekane masło i olej kokosowy w płynnej postaci. Rozcieramy aż do momentu, gdy powstanie jednolita masa. Lepimy wszystko w jedną całość (kulkę) i chowamy do lodówki, aby ciasto bardziej się ubiło.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Obrane i pocięte na ćwiartki (bez ogryzków) wkładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 minut, co minutę mieszając, aż zmiękną i wypuszczą delikatnie pierwsze soki. Dorzucamy cynamon, opcjonalnie łyżkę miodu.

Lepimy w foremce o średnicy 24 cm spód ciasta. Chwilę po ostygnięciu jabłek, układamy je na wierzch. Drugą część ciasta mieszamy z wiórkami kokosowymi, rozdrabniamy i układamy na jabłka, tak aby przykryć ich powierzchnię. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez około 30- 40 minut.

Wyciągamy szarlotkę, której wierzch możemy ozdobić płatkami migdałowymi lub cukrem kokosowym.

Smacznego :)

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Zapotrzebowanie kaloryczne przyszłej mamy i produkty w jej diecie Zielony sok z jarmużu, selera i ananasa Co jeść przed i po treningu? Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Najprostsze ciastka Odchudzone fast-foody Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Zdrowe desery z nasion chia Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Marchewkowy serniczek Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Czy warto używać syropu klonowego na diecie? Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Chia nasion czar Pieczone sajgonki wegetariańskie Tych produktów nie jedz przed treningiem

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Racuszki z jabłkiem Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Marchewkowy serniczek