Pyszna i Zdrowa Szarlotka bez Laktozy i Cukru

Kto powiedział, że Szarlotka nie może być zdrowa? Wszystko jest kwestią składników, jakich użyjesz w przepisie. To proste i łatwe do przygotowania ciasto, a co najważniejsze jest po prostu smaczne.

Składniki:

  • mąka żytnia / ryżowa / orkiszowa 100 gram
  • 70 gram drobno posiekanych orzechów włoskich
  • opcjonalnie 50 gram płatków migdałowych
  • 50 gram mąki owsianej
  • 4 łyżki ksylitolu bądź erytrolu
  • 50 gram oleju kokosowego
  • 30 gram masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • jabłka 2 kg
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wsypujemy do miski wybrane mąki, orzechy, migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy ksylitol, posiekane masło i olej kokosowy w płynnej postaci. Rozcieramy aż do momentu, gdy powstanie jednolita masa. Lepimy wszystko w jedną całość (kulkę) i chowamy do lodówki, aby ciasto bardziej się ubiło.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Obrane i pocięte na ćwiartki (bez ogryzków) wkładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 minut, co minutę mieszając, aż zmiękną i wypuszczą delikatnie pierwsze soki. Dorzucamy cynamon, opcjonalnie łyżkę miodu.

Lepimy w foremce o średnicy 24 cm spód ciasta. Chwilę po ostygnięciu jabłek, układamy je na wierzch. Drugą część ciasta mieszamy z wiórkami kokosowymi, rozdrabniamy i układamy na jabłka, tak aby przykryć ich powierzchnię. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez około 30- 40 minut.

Wyciągamy szarlotkę, której wierzch możemy ozdobić płatkami migdałowymi lub cukrem kokosowym.

Smacznego :)

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Z czym do chleba? Trzy przepisy na fit pasty kanapkowe Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Brownie z batatem i rodzynkami Pierniczki Fit Home Made Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Pierniczki bez glutenu, bez laktozy i bez jajek Owsianka z jabłkiem i migdałami (bez laktozy) Fit ciasto z masła orzechowego Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami Przepisy na zdrowe smoothies z typowo jesiennych produktów Powidła śliwkowe Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20

Popularne w tym tygodniu:

DEKALOG zdrowego odżywiania Trenerki Zdrowej Diety Regulamin konkursu "DIETA MIND" Sól nie taka straszna. 6 AFRODYZJAKÓW na WALENTYNKI i nie tylko…