Szarlotka - przepis na pyszną i zdrową szarlotkę bez laktozy i cukru
PRZEMYSŁAW WÓJCIK TRENER DO CELU Z PASJĄ • dawno temuKto powiedział, że szarlotka nie może być zdrowa? Wszystko jest kwestią składników, jakich użyjesz w przepisie. To proste i łatwe do przygotowania ciasto, a co najważniejsze - jest po prostu smaczne. Jeśli chodzi ci po głowie fit szarlotka, przepis znajdziesz poniżej.
Szarlotka — jak zrobić?
Składniki:
- mąka żytnia/ryżowa/orkiszowa 100 g
- 70 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- opcjonalnie 50 g płatków migdałowych
- 50 g mąki owsianej
- 4 łyżki ksylitolu bądź erytrolu
- 50 g oleju kokosowego
- 30 g masła
- 3 łyżki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
- łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 2 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Wsypujemy do miski wybraną mąkę, orzechy, migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy ksylitol, posiekane masło i olej kokosowy w płynnej postaci. Rozcieramy aż do momentu, gdy powstanie jednolita masa. Lepimy wszystko w jedną całość (kulkę) i chowamy do lodówki, aby ciasto bardziej się ubiło.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Obrane i pocięte na ćwiartki (bez ogryzków) wkładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 minut, co minutę mieszając, aż zmiękną i wypuszczą delikatnie pierwsze soki. Dorzucamy cynamon, opcjonalnie łyżkę miodu.
Lepimy w foremce o średnicy 24 cm spód ciasta. Chwilę po ostygnięciu jabłek, układamy je na wierzch. Drugą część ciasta mieszamy z wiórkami kokosowymi, rozdrabniamy i układamy na jabłka — tak, aby przykryć ich powierzchnię. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez około 30- 40 minut.
Wyciągamy szarlotkę, której wierzch możemy ozdobić płatkami migdałowymi lub cukrem kokosowym.
Fit szarlotka gotowa. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze