Naleśniki kokosowe - przepis na pyszny i zdrowy posiłek
PRZEMYSŁAW WÓJCIK TRENER DO CELU Z PASJĄ • dawno temuMasz ochotę na pyszną, zdrową i zarazem szybką do zrobienia przekąskę? Przygotowanie naleśników kokosowych nie zajmie Ci dużo czasu, a kiedy już je zjesz, Twoje kubki smakowe oszaleją! Naleśniki kokosowe - przepis znajdziesz poniżej.
Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić naleśniki z mąki kokosowej, służę pomocą. Najważniejsze, że będzie to zdrowe, bezglutenowe, bezlaktozowe jedzenie, które może zastąpić normalny posiłek, a także zaspokoić pragnienie na coś słodkiego.
Naleśniki kokosowe — jak zrobić
Składniki:
- 40 g (ok. 4 łyżek) mąki kokosowej
- 100 ml mleka kokosowego
- 4 jajka
- 2 łyżki ksylitolu bądź erytrolu
- szczypta cynamonu
- łyżka wiórków kokosowych
- garść borówek/truskawek/rodzynek 50 g
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Ubijamy jajka z ksylitolem/erytrolem, dodajemy mleko oraz mąkę. Porządnie mieszamy. Wsypujemy wiórki kokosowe, cynamon i miksujemy na jednolitą masę. Dorzucamy owoce.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego (20 gramów), aby placuszki się nie przyklejały. Smażymy, przekładając w trakcie na drugą stronę, aby ładnie się zarumieniły, bez przypalenia.
Placuszki są sycące i pyszne. Możemy je podawać również z owocami lub musem, wedle uznania.
Przygotowanie przekąski zajmuje niecałe dziesięć minut :)
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze